След 40 години Ватиканът отвори разследването за мистериозното изчезване на Емануела

...
След 40 години Ватиканът отвори разследването за мистериозното изчезване на Емануела
Коментари Харесай

Мистерията около изчезването на дете преди 40 години

След 40 години Ватиканът отвори следствието за мистериозното изчезване на Емануела Орланди. В тази история станала известна като казусът " Орланди " са забъркани секрети служби, финансови институции и даже мафията. Платформата “Нетфликс ” също посвети документален сериал със заглавие " Ватиканското момиче ". 

Семейство Орланди живее във Ватикана, където татко ѝ е чиновник в папското семейство. Емануела е едно от петте деца в фамилията. Ватикански жители, деца възпитани в християнските полезности, те прекарват детството си играейки в градините на Ватикана. Емануела е на 15 години, когато изчезва до момента в който се прибира от урок по флейта в Рим.

“Беше 22 юни 1983, преди съвсем 40 години. Емануела посещаваше уроци по пиано и флейта в едно музикално учебно заведение. Помоли ме да я съпроводя до учебното заведение, само че аз не можех, защото бях поел различен ангажимент. Помня по какъв начин се скарахме, тя настояваше да я съпроводя, аз не можех.. Накрая излезе сама и затръшна вратата след себе си. През всичките тези години нося със себе си тази мисъл и въпросите - какво щеше да стане в случай че я бях придружил? Вероятно щеше да се случи на идващия ден, или по-следващия? Но тъкмо този ден нямаше да се случи ”, описа пред БТВ братът на Емануела.

В края на урока по музика Емануела се обажда по телефона у дома и приказва със сестра си Федерика. Разказва ѝ за предложение за работа, което е получила и примамливо високото възнаграждение. Разбират се да приказват с родителите си вечерта. Двете завършват диалога и това е последния път, когато някой от фамилията ѝ е по отношение на нея.



“Първите 10 - 15 дни я търсихме на всички места и в нищото, претърсихме всички паркове в Рим, със страха да я намерим убита някъде. В началото се мислеше, че е дело на някой фанатик. Докато папа Йоан Павел II, на 3 юли от оня прозорец направи зов към виновните за изгубването на Емануела, за първи път се говореше намерено за похищение ”, сподели Орланди.

“През годините " Щази ", секретните служби на Източна Германия използваха Емануела, изпращаха известия, позвънявания и всичко в подтекста на Студената война. Бяха включени България, Москва, Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Сега се надявам Емануела да не бъде употребена за следващ път. Може би ще е частична истината, не цялата. Но дано най-малко да знаем дали е жива или не и в случай че не, за какво и по какъв начин ”, сподели Орланди. 

40 години след мистериозното изгубване на момичето с Ватиканско поданство, няколко дни след погребението на папа Рацингер и след голям брой молби от страна на семейство Орланди, бранителят на правораздаването във Ватикана, Алесандро Диди разгласи следствието за отворено. 

“Позицията на Ватикана постоянно е била, че Емануела е изчезнала в Италия и затова не касае тяхното правораздаване. Но също по този начин, тя има Ватиканско поданство. Вярно е, че Ватикана няма нужните средства да води едно следствие с тези мащаби, само че това което е притеснително е, че през всичките тези години те не спомагаха на следствията в Италия. Липсата на бистрота в техните дейности и контакти с похитителите на Емануела даже са затруднявали тези следствия. Този аспект е неочакван и фрапантен - какво са се опитвали да прикрият от самото начало? ”, описа журналистът Филип Уилан.

Разследването идва няколко месеца след стартирането на “Нетфликс ” на " Ватиканското момиче ", документален филм, изследващ теориите към случая Орланди. В най-стряскащото изказване другар от детството на Емануела, интервюиран в документалния филм, сподели, че тийнейджърката е била унизена от " някой непосредствен до папата ", който по това време е Йоан Павел II.

“Вярвам, че главният претекст за този жест, демонстрирането на отвореност, е документалния филм на " Нетфликс ", който описа извънредно добре историята. Пълен с шокиращи детайли, които нанасят непоправими вреди върху имиджа на Ватикана. Друг претекст е политически - самодейността на опозицията в италианския парламент за съставяне на парламентарна комисия, която да проверява случая. Дълги години тази история унищожава репутацията на Ватикана и евентуално папа Франциск е осъзнал, че и неговата известност е застрашена ”, сподели Уилан.

Други теории свързват изгубването на Емануела с финансовите кавги във Ватикана, Банко Амброзиано, банката на Ватикана и парите на подземния свят. 

“Една от мистериите в изгубването на Емануела е по какъв начин се преплита с Банко Амброзиано и гибелта на Роберто Калви в Лондон. Хипотезата, че Ватикана е била изнудвана поради парите на мафията и римската престъпност, които са били рециклирани посредством Ватиканската банка и Банко Амброзиано. Според тази догадка част от тях са били употребявани са финансиране на Солидарнош в Полша. Така отвличането на Емануела е имало за цел да принуди Ватикана да възвърне парите на мафията ”, добави Уилан.

Друга доктрина води Емануела в Лондон, където е живяла години наред в юношески хостел, благосъстоятелност на католическа конгрегация, като разноските ѝ са били финансирани от Ватикана. Според тази доктрина Емануела е умряла в Лондон, преди тялото ѝ да бъде пренесено назад в Рим и заровено във Ватикана.

През 2019 година две гробници във Ватикана бяха ексхумирани и отворени след сигнал, че Емануела може да е заровена там. Но не са открити човешки остатъци.

“Ватикана знае чудесно какво се е случило, истината за Емануела е там. Нямам доказателства, само че моето разбиране е, че от папа Йоан Павел II насам във Ватикана знаят какво се е случило. За 40 години направиха всичко допустимо, с цел да задържат в загадка истината ”, добави Орланди.

“Когато папа Йоан Павел II, шест месеца след изгубването на Емануела, посети фамилията ни, той сподели че случая на Емануела е интернационален тероризъм и ни увери, че прави всички по силите си, с цел да стигне до разрешаване на случая. За нас това, което папата споделя беше повече от истината, ние му вярвахме напълно. С времето обаче си дадох сметка, че той, в този ден постави на кантар истината за изгубването на Емануела и имиджа на Църквата. И реши да избави Църквата ”, счита той.

Пет дни след избирането си, на 18 март 2013 година, папа Франциск посрещна Пиетро Орланди дружно с старата му майка на изхода на ватиканската черква Sant`Anna.

“Тогава папа Франциск сподели на Пиетро Орланди, че " Емануела е в Рая ". Това равнище на осведоменост, на знания във Ватикана, което не е споделено с останалия свят, този факт усилва неведнъж подозрението, че зад стените на Ватикана се крие една неуместна и злепоставяща истина ”, добави Уилан.

Живеем в исторически миг, когато изкушението да бъде разкрито нещо, само че не прекалено много и не всичко, ще бъде мощно. Важен миг, който предлага опция.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР